حجت الاسلام و المسلمین حسن پویا معاون پژوهشی موسسه تنظیم و نشر آثار امام(ره) در قم

مرحوم آیت‌الله عزیزالله عطاردی، از شخصیت‌های نه‌تنها کم‌نظیر بلکه در ابعاد بی‌نظیر علمی و دینی به‌شمار می‌رفتند. تلاش و کوشش غیرقابل وصف ایشان در راه تحقیق و پژوهش به‌معنای واقعی کلمه مثال‌زدنی بود و نگارنده در میان پژوهشگران معاصر، نمونه‌ای شبیه ایشان سراغ ندارم.
در گذشته با اینکه امکانات با امروز قابل مقایسه نبود، شخصیت‌هایی چون «شیخ طوسی»، «علامه مجلسی» و «شیخ آقابزرگ تهرانی» و دیگران در مسیر ارتقای علوم دینی و پژوهش‌های علمی، گام‌هایی بلند برداشتند اما در دوران معاصر ما، انسان‌هایی مانند این بزرگان که هیچ‌گونه دلبستگی به این عالم نداشته باشند کمتر یافت می‌شوند و آیت‌الله عطاردی یکی از این وارستگان معاصر بود. او به‌واقع عاشق و دلباخته پژوهش و علم به‌ویژه در بحث‌های معارف و اهل بیت عصمت و طهارت بود. افراد بسیاری داریم که تالیف و کتاب دارند اما کسی که به‌تنهایی پژوهش‌ها را سامان دهد، خودش فیش‌برداری کند، همه منابع مرتبط را در هر جایی که در ایران و سایر کشورها سراغ دارد با مراجعه، بیابد و یادداشت‌برداری کند و با هزینه خود آماده‌سازی و چاپ کند، کمتر یافت می‌شود. ایشان در بحث تاریخ و جغرافیای خراسان بزرگ- به جرات می‌توان گفت شامل بخش‌هایی از تاجیکستان، افغانستان و هند- شخصیت بی‌نظیری بود.
بارها خاطرات خود را از طی طریق گام‌به‌گام در این مناطق بیان می‌کرد که حقیقتا عجیب بود. او سنگ‌های مزار قدیمی در روستاهای کوچک در بلندای کوه‌ها و انتهای دشت‌ها را دیده بود و فلان مقبره، فلان کتابخانه و انبارهای کتاب در هند را جست‌وجو کرده بود. چه مرارت‌ها که در تابستان هند کشید، با دشواری، کتاب‌هایی را یافت و از آنها میکروفیلم تهیه کرد و به ایران آورد و آن را گرو گذاشت تا هزینه سفر دیگری را به دست بیاورد و بارها با اتمام مختصر پولی که به‌همراه داشت، باقی سفر را با دشواری مضاعف طی کرد. ایشان کتابی دارد با عنوان روایت عشق که حدود دوهزارصفحه است و نگارنده برای مراسم نکوداشتی که چندی قبل توسط برخی دوستان برگزار شد، مقاله‌ای از آن کتاب استخراج کردم با عنوان «روایت عاشق در روایت عشق». این میزان عشق به کار، قابل باور نیست. در سال‌های گذشته نیز مرکزی به نام علوم انسانی که منسوب به آقای میرحسین موسوی بود برای مرحوم استاد محمدتقی شریعتی و ایشان نکوداشتی برگزار کرد که دوست گرانقدر جناب آقای مهریزی، برگزاری آن را برعهده داشت. جای خالی این عالم برجسته، امروز به‌طور جدی احساس می‌شود.

منبع: شرق
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.